KOD : WMR 1
RM 12.00
Kismis adalah buah anggur yang dikeringkan. Penggunaan
kismis (vitis vinifera) dalam pelbagai tradisi dan budaya mungkin berbeza di
antara satu sama lain. Namanya juga berbeza di antara pelbagai budaya dan
bahasa. Ia boleh dimakan mentah mahupun digunakan dalam masakan dan pembuatan
kek. Kismis sangat manis disebabkan kepekatan gula yang tinggi dan sekiranya ia
disimpan terlalu lama, maka gulanya akan membentuk kristal di dalam buahnya.
Ini menyebabkan buahnya mengecut tetapi tidak menjejaskan kegunaanya.
Sebanyak 60% berat kismis terdiri daripada gula, di mana
separuh darinya adalah fruktosa dan separuh lagi adalah glukosa. Kismis sangat
tinggi kandungan antioksidannya berbanding buah prune dan aprikot.
Kismis telah lama digunakan sebagai sumber diet bagi
mendapatkan asid lemak perlu dan tokoferol sebagai antioksidan.
Khasiat dan Kegunaan Kismis:
1. Melindungi hati.
2. Memperbaiki sirkulasi (termasuk bagi kondisi seperti
varicose veins, bengkak, lebam (bruise) dan kabur pandangan).
3. Melawaskan pembuangan air besar.
4. Memperbaiki tone dan keanjalan kulit
5. Membantu pelajar meningkatkan memori dan hafalan
(tradisi perubatan Islam).
6. Melawan bakteria mulut (oral bacteria) yang
menyebabkan pereputan gigi.
Nama-nama bagi kismis:
Inggeris –> Grape seed / Raisin
Arab –> Zabib
Melayu –> Kismis
Saintifik/latin –> Vitis vinifera
No comments:
Post a Comment